Padfone 2 versus TF700T

My ASUS TF700T are considered to be a “High-end” tablet. And one of my fears with the ASUS Padfone 2  was that the it would prove to be weak when used as a tablet.

So when I got the chance to borrow a Padfone 2 I decided to pit them against each other.  It’s nothing scientific about this test at all, I’m just racing two tablets against each other as any geek would do during there free time for fun.

First out – Browser Wars

No ASUS tablets were harmed in the making of this film

4 thoughts on “Padfone 2 versus TF700T

 1. Hej,
  Hur upplever du (visuellt) skillnaden är mellan PF2 och TF700 vid läsning av websidor, titta på 720 och 1080 filmer/tv-serier samt om du läser e-böcker.

  Hur stor skillnad är det egentligen för vanligt användande mellan en 720 skärm och en 1080 skärm?

  Tack för intressanta artiklar
  //Peter

 2. Hej Peter, det är jag som ska tacka – jätte kul att du läst!
  Det är en svår fråga, “upplevelse” är ju väldigt personligt. När jag ursprungligen tänkte jämföra dem kändes det lite orättvist, det är ju egentligen två ganska olika koncept. Padfone 2 “2 in 1” är ju först och främst en telefon, med möjlighet till extrabatteri och en surfplatta vid behov. Men om jag ska vara lite kritisk. PF2 har ju en 10.1 tums WXGA 1280×800 skärm, det är givetvis en markant skillnad mot TF700T’ans 1920 x 1200 TFT bakgrunds belysta skärm. Ikoner och text känns lite mer “krisp” på den, allt blir lite mindre givetvis pga. av upplösningen – jag skulle ju ljuga om jag påstod annat. Överlag känns även TF700T marginellt ljusstarkare, antagligen för att den är bakgrundsbelyst. Men vid websurfande, läsa/skriva mail, eller vanligt “office” arbete (skriva, kalkyl, presentation) är det absolut inget man tänker på när man sitter med en PF2, snarare är just möjligheten att kunna skifta från telefon till tablet och tillbaka med applikationer fortfarande igång så smidigt att allt känns värt det oavsett den eventuella skillnad man upplever.

  Så för “vanligt användande” som jag beskriver ovan skulle jag vilja påstå att skillnaden är ingen alls (eller mycket liten om man är väldigt petig). Viktigast för mig är dock att PF2 faktiskt upplevelse mässigt känns “rappare” vid t.ex. websurf och multitasking.

  När det gäller film/tv-serier är jag dock personligen ganska “petig”. Är det först och främst en mediaspelare man vill ha och man vill titta på högupplöst material i 1080p så känner jag att PF2 inte riktigt håller måttet, men i de situationerna så ser jag även till att ha proffsiga hörlurar runt 1000+ lappen – så petig kan jag vara :).

  Ska man kika på Netflix, HBO (i den upplösningen de stödjer i dag) etc. då tycker jag att PF2 funkar riktigt bra, jag satt senast på ett hotell och tittade på just Netflix och prisade gud (ASUS) för Padfone 2 konceptet.

  Slutsats, De flesta klarar sig antagligen utmärkt med en Padfone 2 som tablet – den sväljer alla uppgifter man kan tänkas hitta på och den gör det utan lagg eller jobbiga barnsjukdomar, jag har svårt att se att man kan att hitta något man stör sig på om inte sitter och håller två tablets brevid varandra. Konceptet känns fullt utvecklat om man kan klara sig utan tangentbord på resande fot. En pendlares dröm helt enkelt 🙂

  /Mattias

 3. Hej och tack för att du tog dig tid att besvara mina funderingar.
  Jag äger själv en PF2 och är mycket nöjd med den men med en gnagande känsla av att upplösningen på plattan skulle kunna vara märkbart bättre.
  Jag går som de flesta som äger en PF2 i funderingen om det är värt att uppgradera till PF Infinity.

  Jag har försökt förstå ppi och dess inverkan på upplevelsen och funnit denna websida som mycket bra förklarar ppi.
  http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2010/06/10/resolving-the-iphone-resolution/#.UT8frdbcl8G

  Utdrag ur ovan nämnda websida:
  [Note: in the articles about all this, they used units of pixels per inch, whereas I’ve used the size of the pixels themselves. You can flip all these numbers to convert. The iPhone4 has a resolution of 326 ppi (pixels per inch). Soleira says the eye can resolve 1 / 0.0021 = 477 ppi. However, normal vision can see at 1 / 0.0035 = 286 ppi. So the density of pixels in the iPhone 4 is safely higher than can be resolved by the normal eye, but lower than what can be resolved by someone with perfect vision.]

  Som jag förstår det landar PF2 telefonen in på 312 ppi och plattan på 149 ppi
  http://pixeldensitycalculator.com/

  Med det som jag klippte ut ovan ligger PF2 telefonen inom gränsvärdet för vad som en normalt öga kan se och plattan ligger långt under det.

  Samma uträkning för PF Infinity ger följande siffror:
  Telefon: 441 ppi
  Platta: 244 ppi

  PF Infinity börjar alltså närma sig vad som är möjligt för ett normalt öga att uppfatta.

  Baksidan på det är att PF Infinity bara har 400 nit emedan PF2 rockar hela 500nit, vilket känns viktigt att ha med i beräkningen.

  Jag håller med dig i resonemanget om film, där är upplösningen a och o för en fullgod upplevelse, helt klart. Likväl som ljudet måste matcha bilden.

  Mina funderingar kokar helt enkelt ner till om PF Infinity är att betrakta som ett mellansteg tills dessa att nästa PF kommer upp i NEXUS 10 ppi på 300 för att då närma sig Retina begreppet.

  Jag tackar för att du på ett bra sätt beskrev verkliga skillnader i upplevelsen mellan 720 och 1080 skärmar.

  //Peter

 4. Jag tror skillnaden blir störst om man sitter med två platter brevid varandra. Jag är försiktig att jämföra siffror för mycket, av erfarenhet brukar det alltid vara nåt annat jag hakar upp mig på I slutändan. Det bästa nu för tiden är om jag får hålla I saker innan jag köper. För att fortsätta att jämföra så har TF700T en 600 nits display och om jag inte minns fel 224 PPI – inget snack om saken TF700T skärmen är grym och härlig att titta på. Men jag är rätt övertygad om att 100 nits hit eller dit är något man knappt tänker på om man inte just tittar efter det och lägger upp saker och jämför brevid varandra.

  Jag tror du är rätt ute – PF Infinity är antagligen ett mellansteg innan en produkt som är avsevärt mycket häftigare under 2014 – men shit det kommer ju ALLTID bättre saker, det är ju det enda man kan vara säker på nu för tiden 🙂 (det och att man kommer att dö)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s